Explorers (15-18)

Wie zijn de Explorers?

Bij scouting noemen we de jeujgd van 15 tot en met 18 jaar Explorers. De Explorers kun je herkennen aan hun brique gekleurde blouse. Verder dragen zij net als alle andere een blauw geruite das.

RSA 712 Elke afdeling heeft een eigen uniek afdelingsnummer, afgegeven door het Landelijk Servive Centrum, voorheen het Nationaal Hoofdkwartier. Een afdeling gebruikt dit nummer veelal actief bij allerlei evenementen, programma’s en zomerkampen. De vermelding gaat dan over RSA+nummer. RSA staat voor rowans en sherpa’s afdeling.

Op ontdekkingstocht in Europa Bij de Explorers kan je aan de slag. Handen uit de mouwen voor de spannendste etappe in de ontdekkingsreis van Scouting.

Explorers is een verzamelnaam voor Rowans (jongens) en Sherpa’s (meisjes). Explorers hebben het zelf voor ’t zeggen. Ze maken samen plannen en bepalen hun eigen avontuur. Daarom is geen dag hetzelfde. Van speleologie tot straattheater, van zeezeilen tot zingen, van kampvuur in Kroatië tot afzien op de Ourthe… Abseilen, kanovaren, primitief kamperen, dagje strand en lekker stappen in dezelfde vakantie. Je eigen mok uit berkenhout hakken. Samen met een groep in Zuid-Afrika een milieuproject opzetten via Internet. Naar de Wereld Jamboree in Thailand. Niks is onmogelijk.

Bij Explorers blijft het niet bij plannen maken. Plannen zijn er om uitgevoerd te worden.

Organisatietalent Plannen maken is één. Samen plannen uitvoeren is twee. Het vraagt organisatietalent. Je moet er voor praten en luisteren, en besluiten nemen. Maar organiseren valt te leren. Want Explorer ben je gelukkig niet in je eentje. De taken worden verdeeld. Ieder speelt z’n eigen rol in het team. De organisator coördineert de voorbereiding en uitvoering van het plan. De contactpersoon zoekt externe hulp indien gewenst. De opinieleider zorgt dat iedereen z’n ei kwijt kan over het plan. En de creator zorgt dat iedereen in actie komt. Er is bovendien een handboek. Daarin staan deze rollen beschreven. Alle taken die er zijn bij het voorbereiden en uitvoeren van een activiteit komen aan bod.

Ruimte en respect Avontuur is het onbekende verkennen. Daar ligt de grootste uitdaging. Bij de Explorers krijg je de ruimte om je eigen talenten te ontwikkelen. Kansen genoeg. Het is aan jou om ze te benutten. Maar Explorer ben je niet vrijblijvend. Je hebt respect voor jezelf en voor anderen. Je wilt leren van alle culturen in de wereld. In binnen- en buitenland. Je bent tenslotte lid van een internationale vereniging. Als Explorer heb je trouwens ook respect voor je natuurlijke omgeving. Logisch eigenlijk. Geen beter leven dan buitenleven. En daar moet je zuinig op zijn.

Begeleiding Explorers zijn oud en wijs genoeg. Leiding heb je niet meer nodig. Begeleiding kan nog wel handig zijn. Van begeleiders mag je dus best wat verwachten. Niet dat ze je bezighouden. Geen voorgekookte activiteiten. Wel dat ze je net dat laatste zetje geven. Dat ze je een goeie reden geven om uit je luie stoel te komen. En een beetje hulp als het plan dreigt te stranden. Een goeie begeleider staat niet aan de kant uit z’n neus te eten, maar doet actief mee.

Eigen bestuur Zoals hierboven al staat is er geen leiding meer, maar begeleiding die de explorers helpen bij hun activiteiten. Doordat de explorers op hun zelf zijn aangewezen vormen zij ook zelf een bestuur. Dit bestuur bestaat veelal uit een voorzitter, secretaris en penningmeester.

Samen Zoals gezegd, Explorer ben je niet in je eentje. Je zou wel eens dikke maatjes kunnen worden. Samen uit, samen thuis. Samen plannen maken, samen de handen uit de mouwen steken. Samen feesten, samen opruimen. Samen brassen, samen dokken.

Op expeditie Ook het zomerkamp organiseer je zelf. Explorers gaan op expeditie. Geen kleinigheid, wel avontuur. Vaak letterlijk over de grens. Op pad met je rugzak. Wildkamperen waar dat kan. Zwerven in Zweden, zeilen in Zeeland, aanleggen aan je eigen eiland. Klimmen in Kandersteg, een speeltuin bouwen in Noord-Ierland, kanoën in Canada. Allemaal al gedaan door Explorers.

Informatie:

Leeftijd: van 15 t/m 18 jaar
Opkomst: Elke vrijdagavond 19:30 – 22:00 uur
Waar: De Rotsblokken, Diependalseweg 3, Arnhem

contact: explorers@degeuzenarnhem.nl